Search Facebook F YouTube rss Twitter Instagram Triangle Bars Times

Restless girl: Kakvu obuću nosi Maasai pleme?

Petra Fruk u Africi: “Žene, as always, rade sve, dok mušketiri uglavnom odmaraju.”

Žene su zadužene za gradnju kuća, prikupljanje drva za ogrjev i kuhanje, odlazak po vodu, mužnju krava, kuhanje i brigu o dječici. Odrasli muškarci, Maasai ratnici, čuvaju i štite svoje selo i stoku od divljih zvijeri i krađe dok su dječaci od najranije dobi zaduženi za vođenje stoke na ispašu.

Život Maasai-ja

Na području nepreglednih istočnoafričkih ravnica Velike rasjedne doline živi narod velikog srca i pogleda punih nade. Pleme Maasai. Pripadnici Maasai plemena danas broje nešto više od milijun članova raspoređenih u južnoj Keniji te sjevernoj Tanzaniji. Žive u selima od kojih su mnoga danas dio ‘turističkog folklora’, smještena uz same nacionalne parkove.

Tradicionalna odjeća i obuća

Svi pripadnici Maasai plemena ne nose istu odjeću, ona varira od mjesta do mjesta i životne dobi, no postoji nekoliko zajedničkih crta. Tako npr. većina nosi crvenu boju koja simbolizira njihovu kulturu kao i vjeru da plaši lavove. Do 1960. godine odijevali su se u teleću i ovčju kožu, koju je potom zamijenio pamuk poznat kao Shuka (šuka), koja se tradicionalno motala po tijelu.

Bogat nakit od perlica raznih boja nose i muškarci i žene. Svaka od žarkih boja ima neko svoje značenje, bijela označava mir, plava vodu, a crvena hrabrost (ratnika), krv. Ukrašavanje tijela nakitom i ostalim predmetima ima istaknuto mjesto u Maasai kulturi, kao sredstvo kroz koje mogu izraziti svoj identitet i položaj u društvu.

Žene i djeca imaju u pravilu obrijane glave ili vrlo kratku kosu. Ratnici nose pletenice obojene crvenom bojom.

Maasai su bosi ili nose jednostavne tradicionalne cipele napravljene od recikliranih automobilskih guma, plastike i kravlje kože.

Gdje žive Maasai?

Nastambe okruglog ili pravokutnog oblika raspoređene su tako da zajedno tvore veliki krug u čijem se središtu nalazi kral, zaštićeni prostor u kojem noću spava stoka. Čitavo naselje ograđeno je trnovitim granama akacija drveća, koje štite Masaije i njihovu stoku od napada lavova i drugih grabežljivaca. Teško je zamisliti da u 21. stoljeću ljudi žive u kućicama napravljenim od granja, blata i kravljeg izmeta i urina, bez vode, struje i ostalih stvari bez kojih danas teško možemo zamisliti svoj dom (od hladnjaka i televizora, do interneta ili udobnog kreveta).

Stoka je bitan čimbenik u životu svakog Maasai-ja. Društveni položaj i ugled muškarca ovisi o veličini njegovog stada i o tome koliko djece ima. Poligamija je normalna i općeprihvaćena te se svaki muškarac nada da će uz pomoć više žena imati mnogo djece te s vremenom i veliko stado od više stotina životinja. I zaista na svakom koraku se mogu vidjeti zaista nepregledna stada krava kako pasu zajedno s gnuovima, zebrama i ostalim divljim stvorenjima.

Žene su zadužene za gradnju kuća, prikupljanje drva za ogrjev i kuhanje, mužnju krava, kuhanje i brigu o dječici. Djevojčice od najranije dobi uče od majki vještine kuhanja, mužnje krava i ostale zadatke koje svaka žena treba znati. Odrasli muškarci, Maasai ratnici, čuvaju i štite svoje selo i stoku od divljih zvijeri i krađe dok su dječaci od najranije dobi zaduženi za vođenje stoke na ispašu.

Prehrana

Iako su krave sastavni dio života svakog Maasai-ja, rijetko kad ih jedu. Smatraju da je pohlepno ubiti kravu samo radi njezina mesa. Kravlja krv se pije u posebnim prilikama, za vrijeme ceremonija i obrednih rituala kao što su obrezivanje ili pak rođenje djeteta. Prije se mnogo češće pila krv no danas su Maasai suočeni s drastičnim smanjenjem broja stoke te s toga se taj običaj sve manje primjenjuje.

Uglavnom jedu ‘ugali’ – puru od kukuruza i piju čaj od kravljeg ili kozjeg mlijeka.

 

Maasai – budućnost plemena

Moderno doba, civilizacija i razvoj turizma nose svoje posljedice. Vlade Kenije i Tanzanije onemogućile su život Maasaima na mnogim područjima na kojima su se u prošlosti mogli slobodno kretati pretvorivši ih u nacionalne parkove i rezervate. Tako se Maasai ne mogu više slobodno kretati sa stadima u potrazi za novim pašnjacima ili izvorima vode. Kako se zemlja na kojoj je Maasaima dozvoljeno živjeti smanjuje, oni prestaju biti nomadi i počinju graditi trajne nastambe te uzgajati usjeve i kupovati hranu u gradovima jer nisu u mogućnosti uzgajati stoku kao što je to bilo u prošlosti.

O Deichmann tenisicama

Deichmann tenisice su bile jako udoban ‘suputnik’. Iako sam ih prvi put ubukla na dan puta nisu me nažuljale kako to inače biva sa svom novom obućom. Jedino sam odabrala krivu boju tenisica (trebala sam uzeti prekrasnu ciklamu!) za put s obzirom na to da su već nakon prvog dana u afričkoj divljini tenisice ostale bez svoje snježno bijele boje. Preporučujem svima koji vole udobnu, sportsku obuću u kojoj mogu bez problema provesti cijeli dan!

Restless Girl

Restless Girl

Petra Fruk, svjetska putnica, djevojka koja živi svoje snove. Sanjar, istraživač, lutalica, žudi za avanturama, iskustvima, slobodom i divljinom. U želji da istražuje svijet, dala je otkaz i krenula na daleka putovanja. Fotografira sve ljepote na koje naiđe, diše punim plućima i živi život upravo onako kako želi.

Kako sama kaže: "Iako danas ne posjedujem apsolutno ništa, nemam nekretnine, auto i ušteđevinu na bankovnoj knjižici, osjećam se bogatije nego ikad. U zadnjih nekoliko godina toliko sam toga doživjela i sakupila uspomene za iduća dva života. Briga me za minus na računu. Novce uvijek mogu zaraditi, ali uspomene koje vrijede ne, jer život je tako kratak, treba ga živjeti punim plućima, jel tako? Živjeti za trenutke koje ne možeš opisati i prenijeti riječima. Jednostavno ih trebaš doživjeti."