Search Facebook F YouTube rss Twitter Instagram Triangle Bars Times

Restless girl: Upoznajte narod (i cipele) polarnog svjetla

Na sjeveru Europe, u zemlji bajki, polarne svjetlosti i predivne divljine prošarane šumama  i zaleđenim jezerima uz Djeda Mraza i mnogobrojne sobove živi i jedan narod duge povijesti i bogate baštine. Sami, nama poznatiji kao Laponci, autohtoni su stanovnici Laponije, regije koja se prostire od Norveške, Švedske preko Finske do poluotoka Kola u Rusiji. Na tom ogromnom, snježnom prostranstvu većem i 20 puta od površine Lijepe Naše danas živi tek oko 80.000 Samija. Od toga nešto više od 7.000 živi u finskom dijelu Laponije. U Inariju, na sjeveru zemlje, imaju čak i svoj parlament koji je zadužen za brigu o očuvanju njihove jedinstvene i zanimljive kulture i baštine stare više od nekoliko tisućljeća.

U prošlosti je ovaj nomadski narod živio od uzgoja sobova koji su i danas ikona Laponije i uvelike premašuju broj ljudi koji živi na tom hladnom sjeveru Europe. Osim prijevoza, krzna i mesa sobove su koristili za izradu raznih predmeta i umjetnina. Uz uzgoja sobova Sami su oduvijek bili i odlični lovci i ribolovci. Također su sakupljali razne šumske plodove, gljive i bobice.

Zbog velikih površina koje su naseljavali veze s drugim ljudima su bile rijetke te je doveo do raštrkanosti Sami naroda čije je rezultat ne postojanje samo jedne Sami kulture i jezika već više njih.

Danas većina Samija živi izvan granica Laponije, u gradovima kao što su Oslo ili Helsinki. Oni koji su još uvijek ostali vjerni svojoj tradiciji i žive u divljim bespućima ovog snježnog prostranstva uglavnom su orijentirani na turizam i ostale uslužne djelatnosti. Tijekom cijele godine organiziraju razne aktivnosti za turiste od utrke sobova do skijaškog kupa i ‘ice fishinga’.

Sami ne vole kada ih se naziva Laponci, smatraju to pogrdnim nazivom. Naime riječ ‘lapp’ označava komad tkanine za krpanje stoga samo ime ‘Laponci’ govori da su Sami narod koji nosi zakrpe.

Život u zemlji ovoj snježnoj bajki usko je vezan uz prirodu i godišnja doba koja diktiraju tempo života. Legende su se od davnina prenosile usmenom predajom na nove naraštaje, dok su mitovi bili inspirirani prirodom. U Sami mitologiji sve ima dušu.  Svako biće, živo ili ne živo, ima svoju priču. Drveće, lisice, zečevi ili jeleni, polarna svjetlost na nebu i sobovi, sve ima svoju energiju i mudrost. Šamanizam i vjerovanja u nadnaravno oduvijek su bili bitan dio Sami života. Šamani su bili glasnici Bogova te su održavali mnoge rituale prilikom kojih bi padali u trans i razgovarali s duhovima. Prilikom takvih rituala šamani su pjevali ‘joik’, jednu od najstarijih tradicionalnih pjesama u Europi uz pratnju bubnjava koji su i danas uz frulu i bullroarer prepoznatljivi zvukovi  Sami glazbe.

Postoje mnoge Sami priče i vjerovanja u vezi polarne svjetlosti, Aurore Borealis. Mnogi Sami i danas dijele mišljenje svojih predaka da svjetlost proizlazi iz duša mrtvih. Aurora je energija duše pokojnika i prema njoj se odnose s velikim poštovanjem. Zanimljiva su vjerovanja i ostalih naroda. Tako Finci poistovjećuju Auroru s polarnom lisicom koja svojim repom ostavlja predivne zelene tragove na nebu. Kinezi u svjetlima vide vatru zmajeva, na Grenlandu su to duše mrtvorođenih beba dok se na Islandu vjerovalo da svjetlost olakšava porod.

Hrana

Hrana se temelji na sobu, ribama (losos), divljim pticama i raznim šumskim bobicama. Juha of lososa, dimljeni ili sušeni sob s krumpirom, hamburger od soba, laponijski kruh s domaćim pekmezom od šumskih jagoda samo su neki od laponijskih specijaliteta.

Sami odjeća i obuća:

Tradicionalna Sami nošnja se nosi samo na svečanim prigodama i usko je povezana s obitelji odnosno područjem i narodnom skupinom osoba koja je nosi.

Risku ili solju

Ovaj komad nakita se naziva risku ili solju te simbolizira sunce. Nosi se na narodnoj Sami haljini kako bi zadržao šal na mjestu. Ovaj predivni detalj dolazi iz Sami svadbene tradicije.

Sami žena u narodnoj nošnji svoje obitelji

 

Krznene cipele

Krznene cipele ili nutukkaat su tradicionalne Sami zimske cipele, napravljene od sobove kože. Iznimno su tople i držat će nogu toplom čak i u ekstremno hladnim vremenskim uvjetima.

Druženje sa Samijima je bio jedan od najljepših trenutaka mog boravka u Laponiji. Iako većina danas  ne živi tradicionalnim načinom života, ovaj simpatični i izuzetno drag narod i dalje nastoji očuvati za buduće naraštaje svoju dugu i bogatu tradiciju i kulturu.

 

 

Restless Girl

Restless Girl

Petra Fruk, svjetska putnica, djevojka koja živi svoje snove. Sanjar, istraživač, lutalica, žudi za avanturama, iskustvima, slobodom i divljinom. U želji da istražuje svijet, dala je otkaz i krenula na daleka putovanja. Fotografira sve ljepote na koje naiđe, diše punim plućima i živi život upravo onako kako želi.

Kako sama kaže: "Iako danas ne posjedujem apsolutno ništa, nemam nekretnine, auto i ušteđevinu na bankovnoj knjižici, osjećam se bogatije nego ikad. U zadnjih nekoliko godina toliko sam toga doživjela i sakupila uspomene za iduća dva života. Briga me za minus na računu. Novce uvijek mogu zaraditi, ali uspomene koje vrijede ne, jer život je tako kratak, treba ga živjeti punim plućima, jel tako? Živjeti za trenutke koje ne možeš opisati i prenijeti riječima. Jednostavno ih trebaš doživjeti."