Search Facebook F YouTube rss Twitter Instagram Triangle Bars Times

Restless Girl: Život na sjeveru

Ovo nije klasični putopis, dragi čitatelju. Ovo je više slikopis. Kažu da slika govori tisući riječi, no u ovom slučaju i to je premalo da opiše prekrasnoću ove bajkovite zemlje na sjeveru Europe. Jer kako riječima dočarati ovaj prizor, dragi čitatelju:

 

Taj hladan sjever Europe koji se prostire od Norveške do Rusije inspiracija je za napisati bajku. Nastavak Snjeguljice ili pak Alice u zemlji Djeda Mraza aka Božićnjaka.

A moja bajka glasi ovako:

Nekoć davno (ok, prije dva tjedna) na sjeveru Finske, živio je Djed Mraz. Lažne brade i s kućerinom koja je postala hotel za mnogobrojne kineske posjetitelje. I iako je sve vezano za njega fejk i veliki kapitalistički lov na pare, ostali dio ove čudesne zemlje, dragi čitatelju, ostavlja bez daha.

Područje nešto iznad arktičkog kruga prekriveno je snijegom većinu godine. Snijegom i nepreglednim nizovima nordijskih jela, koje su dom brojnim sobovima, zečevima i sovama. Ta snježna ekipa kao da se raduje malobrojnim ljudima koji prođu njihovim krajem. Često izlaze na cestu i zafrkavaju vozače.

Vidi kako su slatki i pufasti:

 

 

I dok ovakvih prizora uz cestu ima u izobilju, onih dvonožnih stvorenja gotovo da i nema.  No to i nije ništa čudno s obzirom na to da je Finska jedna od najrjeđe naseljenih europskih zemalja. Tu i tamo se na svakih nekoliko stotina kilometara pojavi neko malo naselje s dućanom, benzinskom pumpom i par drvenih kućica u snijegu. Pravi život na sjeveru!

Dan traje nekoliko sati kako bi mjesto ustupio noćnoj plesačici sjevernopolarnih plesova – gospođici Aurori Borealis. Ova ‘prljava’ čagerica u zelenoj haljini s rozim, lila i žutim prugama vodi u neki novi, idilični i nerealni svijet. Piše bajku samo za sebe. Čudesnu bajku u kojoj često sporedni likovi (kao ja) viču iz sveg glasa: „Ovo nisu istine! Ne vjerujem! Svršit ću od ljepote!“ I slično tome.

Pogledaj, dragi čitatelju, kako je opaka ta noćna čagerica:

Možda je suvišno napisati, no eto, budem – ovo je najljepša, najpredivnija, najnerealnija, najčudesnija i jednostavno naj naj naj stvar/pojava/plesačica koju sam imala prilike doživjeli. Nema joj ravne. Imala sam sreće biti u njezinoj bajci čak 4 noći. Da bi vas pozvala na ples treba se štošta poklopiti. Noć (toga ima na pretek), zimski mjeseci (vidljiva od rujna do travnja), kristalno čisto nebo (bez oblaka i gradske svjetlosti), i još nekoliko „znanstveno – fantastičnih“ sitnica kao što je strujanje polarnih vjetrova i sl.

Iz idile polarne noći u realnost vas jedino baci najzločestiji lik u bajci – opaki vjetar koji temperature od minus 20-tak podeblja za još nekoliko minusa niže. Koliko god slojeva odjeće ili krzna stavili na sebe nema pomoći, zima je za pop….! No u bajci je sve moguće pa tako i uživati u Aurori iz male, tople kolibe smještene usred ničega, negdje na kraju svijeta.

Ove kolibe:

Prvo zapališ kamin ovako:

I gledaš ovaj film:

Predivna priroda i divljina prošarana šumama i zaleđenim jezerima čine ovaj komadić zemljine površine pravim mjestom za ‘bijeg’ od ljudi i civilizacije. Mjestom na koje odeš napuniti baterije i uživati u nepreglednim, snježnim prostranstvima koja nas, ljude, čine tako malenima. Zaboraviš na svakodnevicu, neplaćene račune ili minus u banci. Biti u mogućnosti lutati takvom divljinom neprocjenjivo je iskustvo. Osjećaj da si jedno s prirodom, tom čistom božjom silom, još uvijek je jedan od najljepših osjećaja koji se mogu doživjeti.

Kao i kod svih duhovnih, nadnaravnih iskustva, Laponija se treba vidjeti i osjetiti jer teško je opisati njezinu ljepotu i stanje uma u koje te je ona sposobna baciti. Riječi ne mogu dovoljno opisati osjećaje koji ti obuzmu um i tijelo dok stojiš na vrhu snježnog brijega tupo gledajući u bijelu pustinju oko sebe dok ti iznad glave Aurora pleše najljepši ples ikad otplesan. Trnci prolaze tijelom i moliš Boga da ova bajka nikad ne završi. Voljela bih ostati u njoj zauvijek i završiti je sa „…i tako su živjeli sretno do kraja života“, no to je ipak kraj za neku drugu, još neispričanu priču.

Restless Girl

Restless Girl

Petra Fruk, svjetska putnica, djevojka koja živi svoje snove. Sanjar, istraživač, lutalica, žudi za avanturama, iskustvima, slobodom i divljinom. U želji da istražuje svijet, dala je otkaz i krenula na daleka putovanja. Fotografira sve ljepote na koje naiđe, diše punim plućima i živi život upravo onako kako želi.

Kako sama kaže: "Iako danas ne posjedujem apsolutno ništa, nemam nekretnine, auto i ušteđevinu na bankovnoj knjižici, osjećam se bogatije nego ikad. U zadnjih nekoliko godina toliko sam toga doživjela i sakupila uspomene za iduća dva života. Briga me za minus na računu. Novce uvijek mogu zaraditi, ali uspomene koje vrijede ne, jer život je tako kratak, treba ga živjeti punim plućima, jel tako? Živjeti za trenutke koje ne možeš opisati i prenijeti riječima. Jednostavno ih trebaš doživjeti."