Search Facebook F YouTube rss Twitter Instagram Triangle Bars Times

Bezvremenska klasika crnih balerinki

Balerinke su tip obuće koji je doista postao bezvremenski klasik kojeg volimo. Prve balerinke dizajnirao je Rose Repetto 1956. godine za glumicu Brigitte Bardot. Navodno, ona je željela cipele lagane i fleksibilne kao prave baletne papuče.

No, njihova povijest seže još dalje, u 16. stoljeće kada su bile popularne među oba spola. Izašle su iz mode u 17. i 18. stoljeću kada su pete postale popularne zahvaljujući Karatini De Medici koja je od svog postolara zatražila višlju petu za svoje vjenčane cipele. Zanimljiva činjenica je kako su pete izašle iz mode nakon što je Marija Antoaneta hodala u jednima do svoje giljotine. A svoj su povratak doživjele 50-ih godina nakon što ih je Audrey Hepburn nosila u filmu Smiješno lice.

Balerinke su toliko jednostavne za kombinirati, a uvijek izgledaju sofisticirano. Ako poput mene, ne možete nositi pete, balerinke su savršen odabir za bilo koju ozbiljniju priliku, poput, na primjer, razgovora za posao.

U ovom postu donosim vam jednu jednostavnu kombinaciju koja je nosiva u više prilika. Crne balerinke s decentnom mašnom izgledaju veoma sofisticirano i sve klasičarke bi ih trebale imati u svojem ormaru. Smeđu haljinu zanimljivog kroja sparila sam s oversized sakoom, a kao dodir koji razbija duokromnu komninaciju, tu je cluch s perlicama i zaigranim natpisom.

Jeste li i vi fan balerinki?

Ana Karadžole

Ana Karadžole

Ja sam Ana, po struci sam povjesničarka umjetnosti i kroatistica, a blog koji pišem preko 6 godina velik je dio mojeg života i najbolji pokazatelj toga kako se moj stil mijenjao. Svoj bih stil opisala kao kombinaciju minimalizma, sportskog i casual stila. Na mene jako utječu skandinavski stil i dizajn, grunge stil 90-ih i moderna umjetnost. Volim ne-boje uz povremeni dašak pastelnih i neonskih boja. Volim životinje, instagram i male stvari u životu! :)