Restless girl: Kakva je tradicionalna odjeća i obuća Maasaia

Na području nepreglednih istočnoafričkih ravnica Velike rasjedne doline živi narod velikog srca i pogleda punih nade. Pleme Maasai. Pripadnici Maasai plemena danas broje nešto više od milijun članova raspoređenih u južnoj Keniji te sjevernoj Tanzaniji. Žive u selima od kojih su mnoga danas dio ‘turističkog folklora’, smještena uz same nacionalne parkove.

Petra Fruk – Restless girl istraživala je, kako žive Maasai. Za nas pogledala je i provjerila, gdje žive, šta jedu i kakvu obuću nose.

Tradicionalna odjeća i obuća

Svi pripadnici Maasai plemena ne nose istu odjeću, ona varira od mjesta do mjesta i životne dobi no postoji nekoliko zajedničkih crta. Tako npr. većina nosi crvenu boju koja simbolizira njihovu kulturu kao i vjeru da plaši lavove. Do 1960. godine odijevali su se u teleću i ovčju kožu, koju je potom zamijenio pamuk poznat kao Shuka (šuka), koja se tradicionalno motala po tijelu.

Bogat nakit od perlica raznih boja nose i muškarci i žene. Svaka od žarkih boja ima neko svoje značenje, bijela označava mir, plava vodu, a crvena hrabrost (ratnika), krv. Ukrašavanje tijela nakitom i ostalim predmetima ima istaknuto mjesto u Maasai kulturi, kao sredstvo kroz koje mogu izraziti svoj identitet i položaj u društvu.

Žene i djeca imaju u pravilu obrijane glave ili vrlo kratku kosu. Ratnici nose pletenice obojene crvenom bojom.

Maasai su bosi ili nose jednostavne tradicionalne cipele napravljene od recikliranih automobilskih guma, plastike i kravlje kože.

Pročitaj cijeli blog i provjeri galeriju: https://www.volimocipele.hr/blog/lifestyle/restless-girl-kakvu-obucu-nosi-masai-pleme/